Opinión detallada de giannis39
giannis39
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ, Chipre99%
Όταν βρισκόμουν στη Ρόδο πριν δυο μήνες, ανάμεσα στα άλλα υπέροχα ομολογουμένως αξιοθέατα της, που προγραμμάτισα να επισκεφτώ ήταν και η Παναγία Τσαμπίκα η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Κύπρο.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Τσαμπίκας βρίσκεται περίπου 32 χλμ. μακρυά από τη πόλη της Ρόδου στην περιοχή Κολύμπια του Δήμου Αρχαγγέλου. Ο Ναός ανακαινίσθηκε το 1760 απ το μοναχό Χατζηγεράσιμο και είναι δωδεκανησιακού τύπου, διαθέτει δε πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, από τα ομορφότερα που έχω δει. Πραγματικά έμεινα εκστασιασμένος παρατηρώντας την τελειότητα της κατασκευής του, που αναρωτιόμουν αν είναι κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι ή θεϊκό.
Ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, αν και η θαυματουργή εικόνα που ανευρέθει στο ύψωμα του λόφου απεικονίζει την Παναγία Πλατυτέρα. Σύμφωνα με την παράδοση τη βρήκε κάποιος βοσκός που έβοσκε το κοπάδι του στο απέναντι ύψωμα και είδε σπίθες ή τσάμπες κατά τη τοπική ντοπιολαλιά, εξ’ ου και η ονομασία Τσαμπίκα. Το φαινόμενο αυτό το έβλεπε για τρείς νύκτες και επειδή φοβόταν να μεταβεί μόνος του, κάλεσε συγχωριανούς και πήγαν να δουν τι συμβαίνει. Όταν έφτασαν εκεί αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας πάνω σε ένα δέντρο. Το θαύμα αυτό ακούστηκε στα πέρατα του Ελληνισμού, καθώς και στην ιδιαίτερη μου πατρίδα την Κύπρο από όπου είχε χαθεί η εικόνα από κάποιο Μοναστήρι. Έτσι μετέβηκε αντιπροσωπεία από την Κύπρο, οι οποίοι αφού την αναγνώρισαν την πήρα πίσω στη Κύπρο. Η εικόνα όμως πάλι χάθηκε και ακόμη μια φορά βρέθηκε στο ίδιο σημείο. Αυτό το συμβάν συνέβηκε τρεις φορές κι’ έτσι οι συμπατριώτες μου άφησαν την εικόνα της Παναγίας εκεί και όλοι μαζί Ροδίτες και Κύπριοι ανέγειραν το Ναό της. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας πιστεύεται ότι βοηθά τις άτεκνες γυναίκες να τεκνοποιήσουν. Από την Κύπρο πολλά άτεκνα ζευγάρια εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτήν και μεταβαίνουν στην Ρόδο για να τα βοηθήσει να τεκνοποιήσουν.
Εγώ προσωπικά για την Παναγία Τσαμπίκα είχα ακούσει από φιλικό μου ζευγάρι που έμενε άτεκνο για χρόνια και τάχθηκε στη Χάρη της και τεκνοποίησε !!!
Tsambika10