Opinión detallada de Dreamka
Na tym kempingu zatrzymaliśmy się w czerwcu 2008. Dotarliśmy tam dosyć późno, już po zachodzie słońca, bo najpierw chcieliśmy spenetrować choć trochę sam kanion. Kemping znajduje się na terenie parku, jakieś niecałe pół kilometra od punktu widokowego Sunset. Całość odgrodzona jest od parku, a na jego teren prowadzi brama wjazdowa. Wjazd dobrze oznakowany tablicą informacyjną, więc łatwo trafić.
Kemping obsługują służby parkowe, jednak w godzinach późnowieczornych i nocnych trzeba obsłużyć się samemu.
Wygląda to w następujący sposób - wjeżdżasz na teren kempingu, na placu stoi wielka tablica z planem miejsc kempingowych, a obok metalowa skrzyneczka, w której znajdują się specjalne koperty. Zabierasz taką kopertę i udajesz się na poszukiwanie wolnego miejsca - gdy je znajdziesz - bierzesz kopertę i wpisujesz w określone miejsce numer miejsca (jest ono oznaczone na metalowym słupku), a także wpisujesz swoje dane, w tym adresowe. Z koperty wyrywasz jedną część (takie skrzydełko) i umieszczasz je na tym metalowym słupku, który ma do tego specjalnie przystosowany klips.
Potem wkładasz do koperty wyliczoną kwotę, wracasz do wspomnianej przeze mnie tablicy. Tam obok stoi gruba metalowa rura z przykrywką. Podnosisz klapę i wrzucasz zaklejoną kopertę z pieniędzmi. Potem już wracasz na miejsce, które wybrałeś i możesz rozbijać namiot.
Opisałam tę procedurę postępowania, ponieważ wielokrotnie spotykałam się na różnych kempingach z tego typu procedurami i wiele osób, szczególnie nie znających języka angielskiego miało z tym kłopoty.
W dzień spokojnie możesz załatwić formalności u pracownika kempingu. On przyjmie pieniądze, kartę kredytową, zaproponuje ci miejsce, chyba że chcesz sam poszukać, wtedy poda ci numery wolnych stanowisk.
Sunset Campground9
Kemping jest dosyć obszerny, podzielony na sektory, wszędzie, do każdego stanowiska można dojechać autem, nie trzeba zatem dźwigać bagaży. Jest codziennie sprzątany, codziennie też wywożone są śmieci.
Kemping posiada kilka budynków - toalet. Niestety nie ma kabin prysznicowych - aby się wykąpać trzeba podjechać około1 km do tzw. lodge. Tam w sklepie z pamiątkami kupisz żetony do kabin prysznicowych.
Kemping jest świetnie usytowany. Cichy i spokojny. Na ewentualny posiłek możesz się udać do kompleksu lodge, tam jest restauracja. Tam też możesz kupić drewno na ognisko.
Okolica jest przepiękna. Już sam Bryce Canyon to cud natury, który przyciąga tłumy ludzi. Ja już planuję powrót do tego miejsca na kilkudniowy pobyt, żeby spenetrować nie tylko sam kanion, ale i okolicę.