Opinión detallada de Fotisp
Πρόσφατα επισκέφτηκα το μουσείο της πόλης του Ντίσσελντορφ. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήριο στην καρδιά της παλιάς πόλης, και μόλις ένα τετράγωνο από τον Ρήνο. Αποτελείται από 3 επίπεδα και ο επισκέπτης βρίσκεται χρονολογικά από την προϊστορία και τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα τελευταία του 20ου αιώνα στον πάνω όροφο. Είναι εντυπωσιακή η τάξη και η τακτοποίηση των ευρημάτων, μερικά εκ των οποίων μου κάνανε μεγάλη εντύπωση.
Ως έλληνας βέβαια οι πρώτες αίθουσες με τα αρχαία ευρήματα (κάποια αγγεία και μαχαίρια) μου ήταν αδιάφορα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι μακέτες της πόλης, όπως ήταν κατά το μεσαίωνα, πως καταστράφηκε να ανακατασκευάστηκε μετά από πολλούς πολέμους και πολιορκίες. Έμαθα γιατί παραδοσιακά οι αυτοκράτορες θέλανε να είναι μια πόλη τέχνης και πολιτισμού, και επίσης διάβασα αρκετά πράγματα για προσωπικότητες που μέχρι εκείνη τη στιγμή μου ήταν γνωστές μόνο ως ονόματα δρόμων του Ντίσσελντορφ!
Στον πάνω όροφο υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στην γαλλική κατοχή από τον Ναπολέων, που κράτησε περι τα 10 χρόνια, και υπάρχει εκεί ένα εντυπωσιακό πορτραίτο του ύψους τουλάχιστον 3 μέτρα. Υπάρχουν πάρα πολλοί πίνακες και στους δύο ορόφους και στους διαδρόμους. Ανάμεσα στους διαδρόμους υπάρχουν και υπαίθριοι χώροι με μεγάλα αντικείμενα όπως ρωμαικά ευρήματα, αγάλματα ή άμαξες από τον μεσαίωνα. Στο τέλος του πάνω ορόφου υπάρχει χώρος όπου μπορεί κανείς να διαβάσει δωρεάν εφημερίδα ή να δει μέχρι και τηλεόραση. Σε κάθε γωνιά του μουσείου υπάρχει υπλογιστής με εκτυπωτή όπου μπορεί κανείς να ενδελεχήσει στις πληροφορίες.
Το πιο εντυπωσιακό βέβαια από αυτό το καλό μουσείο είναι το γεγονός ότι η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν. Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια εκδήλωση ή εκθεση υπάρχει είσοδος αλλά η περιήγηση σε όλους τους χώρους του μουσείου είναι καθημερινά δωρεάν και μπράβο τους.
Είναι ένα πολύ επιμορφωτικό μουσείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το Ντίσσελντορφ και ίσως να καταλάβουν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα των κατοίκων του. Γιαυτό το συστήνω σε όλους τους επισκέπτες.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με το τραμ εώς τη στάση Heinrich-Heine-Alle(altst adt) ή τη στάση Benrather Strasse.
Museo de la Ciudad de Düsseldorf8