Opinión detallada de suczek
suczek
Tuszyn, Polonia86%
Moje wrażenia były niemal doskonałe, rejs trwał nieco ponad godzinę a widoki były wspaniałe. Z łodzi widać wiele atrakcyjnych miejsc Stambułu, tak tych historycznych obiektów jak i nowoczesnych dzielnic i osiedl. Przepływa się pod dwoma ogromnymi podwieszanymi mostami aż do Twierdzy Rumeli i tam statek zawraca. W obie strony płynie się blisko nabrzeża co pozwala przyjżeć się dokładnie poszczególnym obiektom po obu stronach cieśniny.
Mój rejs był organizowany przez polskie biuro turystyczne a na pokładzie byli jedynie turyści z naszej wycieczki. Polska pilotka relacjonowała i opowiadała przez megafon o poszczególnych miejscach. Można również wykupić samemu taki rejs, jest wiele tego typu firm których statki kursują bez przerwy i będzie to kosztowało zdecydowanie taniej, wycieczka bedzie o ok. 30-40 minut do godziny dłuższa i popłynie się aż za Twierdzę Rumeli co da sposobność do obejżenia tego obiektu dużo dokładniej. Na pokładzie będą w większości turyści z Turcji i słyszałem że też będzie to udany rejs.
Generalnie polecam, byłem tam w sierpniu więc pogoda była dobra ale w zimniejszych miesiącach, jak nas poinformowano czasami pada deszcz. Statki tam kursujące są zbudowane z jednego lub dwóch pokładów przystosowanych do chodzenia dookoła co umożliwia robienie zdjęć. Poza tym posiadają bar z napojami i przekąskami a na górnym pokładzie ławki i częściowe bądź kompletne zadaszenie.
IDO9