Opinión detallada de Marika_
Marika_
Rzeszów, Polonia99%
Na Mazurach w miejscowości Gierłoż, w miejscu porośniętym lasem znajdują się ruiny głównej kwatery Adolfa Hitlera, zwanej "Wilczym Szańcem". Potęga tej twierdzy powala na nogi i powoduje trwogę. Gdy uzmysłowiłam sobie, że jestem w miejscu gdzie zapadały strategiczne decyzje dotyczące przebiegu II wojny światowej - przerażenie mnie ogarniało.
Ta kwatera to prawie miasto. Pełno tu schronów, bunkrów, baraków. Od przewodnika dowiedziałam się, że kwatera posiadała 2 lotniska, własna elektrownię, dworzec kolejowy i inne obiekty, w tym ... kasyno. Wrażenie robią ściany i tunele, mają po 8 metrów grubości! Przebywali tu z Adolfem Hitlerem najbliżsi jego współpracownicy: Hermann Gering, Heinrich Himmler, Martin Bormann, Wilhelm Keitel, Joseph Goebbels i inni. Tutaj powstawały najbardziej szalone plany w jaki sposób zbudować Tysiącletnią Rzeszę wykorzystując jeńców wojennych do tworzenia przemysłu zbrojeniowego. To tutaj zapadła decyzja o budowie nowych obozów zagłady dla ludzi nienależących do rasy wybranej.
Jesienią w 1944 r. w wyniku ofensywy Armii Czerwonej - Hitler i całe pozostałe dowództwo opuściło Wilczy Szaniec, a wojska niemieckie wysadziły kwaterę w powietrze. Bardzo istotnym zdarzeniem jakie miało miejsce w "Wilczym Szańcu" był nieudany zamach na Hitlera. To wydarzenie mogło odmienić losy II wojny światowej i niestety tak się nie stało.
Tu z ust przewodnika można się dowiedzieć wielu nieznanych faktów z czasów II wojny światowej, to doskonała lekcja historii.
W chwili obecnej nawet olbrzymie zwały gruzów, plątanina drutów zbrojeniowych i resztki budowli działają na wyobraźnię. Wiodła mnie tam ciekawość, ale opuszczając to miejsce odetchnęłam z ulgą, że plany wodza nie zostały zrealizowane. Tego miejsca będąc w Krainie Wielkich Jezior nie można nie "zaliczyć".
Wilczy Szaniec7
Estado
Significado histórico
Do miejscowości Gierłoż dojechaliśmy z Kętrzyna drogą prowadzącą w kierunku Giżycka. Atrakcja jest bardzo dobrze oznakowana na całej trasie. Tablice informacyjne doskonale doprowadzą na miejsce.
Na zwiedzanie trzeba sobie zarezerwować kilka godzin.