Opiniones de rotx
Múnich
[11/12/2009] Marienplatz pełni role monachijskiego rynku, chyba tylko nad ranem nie ma tam ludzi. Kiedyś było to (jak chyba wszystkie rynki) miejsce targowe, tam skupiało się życie miasta. Jego nazwa po polsku brzmi "Plac Mariacki" a została mu nadana na cześć Matki Boskiej, Maryi (miała ona uchronić miasto przed epidemia cholery). Nawiasem mówiąc Maryja jest patronką Bawarii, jednego z niewielu katolickich Landów w Niemczech.
Na placu jedno z miejsc głównych zajmuje fontanna Fischbrunnen, jest z nią związany pewien zwyczaj: jeśli zanurzymy w fontannie w Środę Popielcową pusty portfel to zapełni się on pi
[11/12/2009] Państwowe Muzeum Sztuki Egipskiej mieści się na paterze pałacu Rezidenz. Mieliśmy trochę trudności ze znalezieniem wejścia do muzeum, od razu więc informuję, że wchodzimy tam od strony ogrodu. Jeśli odwiedzimy ogrody od strony Odeonsplatz, to wejście do muzeum mamy po prawej stronie, w północno - zachodniej części Rezidenz.
Muzeum nie jest duże ale to jego zaleta, nie trzeba na zwiedzenie poświęcać całego dnia. Jest to jedno najstarszych tego typu muzeów na świecie, jego początek stanowiły kolekcje zebrane przez księcia Albrechta V i króla Ludwika I.
Obecnie możemy tam podziwiać wiele cenny
[23/03/2009] BMW Welt mieści się w Monachium, na terenie Olimpiapark, ma powierzchnię 5 tys, metrów kwadratowych. Podzielone jest na BMW Welt i (w osobnym budynku) Muzeum BMW i nie wiem dlaczego w trivago nie ma takiego podziału :). Oba budynki są połączone mostem i można bez problemu przemieszczać się między nimi.
Świat BMW stanowi nie lada atrakcję dla miłośników motoryzacji, na paru piętrach można obejrzeć najnowsze modele nie tylko samochodów ale i motorów (niektóre naprawdę super:). W tej części kompleksu możemy dotykać większości eksponatów, siadać na motory i wyobrazić sobie, ze oto właśnie staliśm
[06/12/2008] Co kto lubi, mnie osobiście ta impreza rozczarowała. Nie to, ze nie lubię piwa i zabawy, bo lubię, ale to co dzieje się obecnie na Theresienwiese podczas Oktoberfestu to już przesada.
Pierwszy Oktoberfest (jeśli można to tak nazwać) odbył się w 1810 roku, kiedy to po ślubie księcia Ludwika z księżniczką Teresą Saxe-Hildburghausen zorganizowano na wielkiej łące wielki festyn. Łąka została potem nazwana od imienia księżniczki Theresienwiese i na pamiątkę tego festynu, odbywały się tam co roku imprezy. Z czasem festyn przekształcił się w święto piwoszy, a obecnie jest to największy pokaz komercj
[04/12/2008] Nie byłam zadowolona z pobytu w tym hotelu, nie pojechałabym tam ponownie. Jedyna jego zaleta to ta, ze jest dokładnie obok stacji metra. Poza tym naprawdę nic specjalnego.
Nie wiem czy w każdym pokoju tak jest, ale w moim nie było ani rolet ani zasłon. To może nie byłoby wielką wadą, gdyby nie to, że okno wychodzi bezpośrednio na budynek gimnazjum i o ile wieczorem to nie przeszkadza o tyle rano czy w ciągu dnia niespecjalnie chce się być pod obserwacją gimnazjalistów.
Uwaga! Śniadanie nie jest wliczone w koszt pokoju, trzeba dopłacać.
[29/05/2008] Jeśli ktoś chce w Monachium odpocząć i pospacerować to polecam moje ulubione miejsce: park wokół Zamku Nimf. Sama letnia rezydencja elektorów bawarskich nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia, ale park wokół niej to marzenie. Oczywiście sam pałac wart jest zwiedzenia, szczególnie godna uwagi jest sala z portretami rzekomych piękności bawarskich... Człowiek się zaczyna zastanawiać czy to może malarz był złośliwy czy raczej gust mamy całkiem odmienny niż Ludwik I... Ciekawostką jest też Muzeum Powozów, gdzie niektóre eksponaty są naprawdę luksusowe i warto tez zwiedzić Muzeum Porcelany.
Ale naj
[13/12/2007] To muzeum jest uważane za największe muzeum typu technicznego na świecie. I chyba tak jest, bo pomimo tego, że spędziłam tam czas od otwarcia do zamknięcia muzeum (od 9.00 do 17.00) to i tak mam wrażenie, że wiele eksponatów pominęłam.
Warta polecenia jest część poświęcona samolotom. Są tam wystawione najróżniejsze maszyny, a także samolot zrobiony przez wschodnioniemiecką rodzinę, którym to samolotem chcieli uciekać na Zachód.
Ciekawostką jest to, że w muzeum nawet krzesełka dla zmęczonych zwiedzających są odpowiednio dostosowane do tematu wystaw. W sali poświęconej lataniu możemy odpoczą
[13/12/2007] Łatwo tam trafić, niestety na miejscu zaczynają się schody. I to dosłownie. Odejmuje punkt za to, ze muzeum jest usytuowane na paru pietrach i do sal prowadza strome i kręte schody. Nie jest to dobry pomysł jeśli chodzi o muzeum w którym głównymi zwiedzającymi są dzieci.
Jest co prawda winda, ale szybciej już się idzie tymi schodami (do windy są kolejki)
Same eksponaty bardzo ciekawe, zarówno dla chłopców jak i dla dziewczynek. Mamy tam stare autka, zbiory żołnierzyków, laki, misie, stare mebelki (czasem bardzo ładne) i zabawkowe wyposażenie dawnej kuchni.
Na miejscu można kupić kartki
[15/11/2007] Na wyjazd służbowy ten hotel jest świetny. W ofercie jest wszystko czego potrzeba na takie wyjazdy, czyli dobre śniadania, ciszę w nocy i serwis pralniczy :)